Strøm privat
3 MIN
  lesetid

Har du nylig flyttet til Norge?

Det å flytte til et fremmed land kan være en krevende beslutning å ta for de fleste. Nytt sted, nye mennesker, ny kultur, nytt språk og nye lover og regler. Viddakraft er ikke kun en strømleverandør, et av våre mål er også å hjelpe innvandrere i Norge å etablere seg her og få et godt liv.

En ting er at vi kan hjelpe deg å registrere deg på din nye strømmåler, og levere en av markedets billigste strømavtaler, men også å gi deg noen tips og triks ved flytting og etablering. Ikke nøl med å ta kontakt med oss når du er på utkikk etter jobb eller har generelle spørsmål om hvordan det er å bo i Norge.

Gründeren bak selskapet, Filip Krzewski har flyttet til Norge som en tenåring sammen med sine foreldre. Han vet nøyaktig hvordan det var både for han, og for hans foreldre å flytte hit. Han har nå bodd i Norge nesten sitt halve liv, og har gode kontakter og tips til deg som har nylig flyttet hit eller har planer om det.

Her er de 7 beste tips fra gründeren av Viddakraft:

1. Lag en profesjonell CV og jobbsøknad på norsk.

Det kan være lurt å investere noen kroner i hjelp til oversettelse av din CV og jobbsøknad. En arbeidsgiver vil sette pris på det, og du har en mye større sjanse for å bli innkalt til et jobbintervju. Husk å ha et fint bilde av deg selv på CV-en.  

2. Skal du leie en bolig i Norge? Bruk standardkontrakt fra Forbrukerrådet og IKKE overfør depositum direkte til utleier sin bankkonto.

Når du skal leie en bolig i Norge er det viktig at både du og utleier har en sikker leieavtale. I Norge har vi en statlig institusjon som heter Forbrukerrådet, de har utarbeidet en standard leiekontrakt som vi anbefaler å bruke ved et leieforhold mellom deg som privatperson og din utleie. Denne kontrakten finner du her. Det er normalt å betale et depositum på husleie som utgjør 3 x månedsleie. Depositumet skal ALLTID overføres kun til en depositumskonto. Det er enkelt å åpne en depositumskonto i en bank. Med en depositumskonto vil ikke huseier kunne ta ut de pengene uten din samtykke.

3. Ta bilder av boligen når du flytter inn og ut og legg ved i leiekontrakten

For å unngå uenigheter med en uærlig utleier ved utflytting kan det være lurt å sikre seg bevis på boligens tilstand ved innflytting og ved overtagelse.

4. Kjør pent i trafikken og hold fartsgrensa

I Norge vil du oppleve at de fleste holder fartsgrensa og mange virker å være så kalte «søndag-sjåfører» - det er en grunn til. Bøter i Norge er veldig veldig høye, og grensen for å miste retten til å kjøre bil er lav. Tro meg, det er mye bedre å være irritert i at trafikken går sakte enn å miste kjøreretten i 6 måneder og få kanskje 10.000 kroner i bot.

5. Nyttige lenker hvor du kan søke jobb

  • www.finn.no
  • https://arbeidsplassen.nav.no/stillinger
  • Lag deg en profil på LinkedIn. Det er i dag cirka 1 million aktive brukere på LinkedIn i Norge.
  • Har du fått tilbud om jobb gjennom noen bekjente eller via sosiale medier? Verifiser om at bedriften eksisterer på www.proff.no eller www.brreg.no. Prøver du å få jobb før du flytter til Norge? Ikke flytt før arbeidskontrakten er signert av begge parter.

6. Vær konsekvent når du lærer deg norsk

Hvis planen din er å bli fast boende i Norge, bør du lære deg norsk og være konsekvent med deg selv mens du gjør det. Ikke gi opp halvveis! Når du har lært deg språket, vil du mye lettere kunne kommunisere med andre, og få deg venner.

7. Vær kresen når du velger mobil, strøm og internett leverandør.

Det er store forskjeller mellom de ulike leverandørene når det gjelder pris, men også kundeservice. Vær kresen når du skal skrive en avtale med leverandøren. Vi anbefaler at du som privatperson unngår bindingstid og oppsigelsestid på tjenester du kjøper. Velg transparente leverandører som gir deg oversikt, som eksempel som oss i Viddakraft.