Strøm privat
3 MIN
  lesetid

Strømpriser og strømstøtte i desember 2022. Ingen frykt for rasjonering vinter 2023.

Både det norske og det europeiske strømmarkedet har vært som en rollercoaster hele 2022. Dette året har vi hatt både lite vann i magasinene, tørke og en vanskelig situasjon i Ukraina som gjenspeilet usikkerhet påmarkedet både blant deltagere, politikere, sluttkunder og hos industrien. På toppen av alt har den store gass forsyningen fra Russland blitt avsluttet, noe som også resulterte med høyere priser på strømmen.

Til tross for alt som skjedde tidligere i år, ligger nå det Nord Europeiske strømmarkedet greit til for denne vinteren. Vi har relativt god beholdning i fossile produkter og vannmagasinene har en fyllingsgrad på over 75% av kapasiteten. Dermed er frykten for rasjonering av strømmarkedet denne vinteren over.

Fyllingsgrad norske vannmagasiner. Kilde: nve.no

Likevel er det fortsatt en underliggende usikkerhet blant aktører for hvordan markedet vil utvikle seg vinter 2023. Situasjon avhenger av været etterspørsel gjennom desember, januar og frem til snøen smelter.

Her kan du lese alt om spotprisen og strømstøtte i november.

Strømpriser fra Nord Pool

Snittpriser i desember:

- Øst: 335,8 øre/kWh inkl. mva.

- Sør: 335,8 øre/kWh inkl. mva.

- Vest: 336,9 øre/kWh inkl. mva.

- Midt: 226,9 øre/kWh inkl. mva.

- Nord: 98,5 øre/kWh ingen mva. for kunder i Nord Norge

Dette gir følgende strømstøtte satser for desember:

- Øst: 223,47 øre/kWh inkl. mva.

- Sør: 223,47 øre/kWh inkl. mva.

- Vest: 224,46 øre/kWh inkl. mva.

- Midt: 125,46 øre/kWh inkl. mva.

- Nord: 25,65 øre/kWh ingen mva. for kunder i NordNorge

Dette betyr at dersom du bor i område Øst og du har brukt 500 kWh i desember, kan du gjøre følgende beregning: 500 kWh * 2,23 kr/kWh = 1115 kr til utbetaling i strømstøtte for desember.

På din faktura fra netteier vil du se to linjer:

  1. Nettleie (X) kr
  2. Strømstøtte (X) kr

Dersom strømstøtten utgjør et større beløp enn nettleie, vil du motta en utbetaling til din bankkonto.

Hvem utbetaler strømstøtte?

Hver by/område har sin egen netteier, et statlig selskap som eier både strømkabler og strømmålere. De selskapene operer med statlige satser for nettleie, og også utbetaler din strømstøtte. Nederst i denne artikkelen finner du liste over alle netteiere i Norge.

 

Det er viktig at du registrerer kontonummer hos din netteier. Ta kontakt med oss, vi hjelper alle våre kunder med dette.

  

Ønsker du bedre oversikt over dine strømutgifter? Bli kunde hos Viddakraft – et selskap som hjelper deg med strøm i hele landet. Dette tar 2 minutter å registrere seg, vi hjelper deg med hele byttet!

Kilder: www.nve.no, www.nordpoolgroup.com