Sjekk din strømpris på faktura for mai

Prisene i oversikten er den gjennomsnittlige spotprisen for hele forrige måned inkludert mva. Spotprisen varierer fra dag til dag og time til time. Vi avleser og fakturerer kunder for forbruk og spotpris hver time, så din faktura kan avvike noe fra gjennomsnittet.

Øst

Midt

Nord

Vest

Sør

98,25 øre/kWh
39,78 øre/kWh
21,94 øre/kWh
98,73 øre/kWh
100,28 øre/kWh

Populære avtaler på strøm

En av de mest utbredte praksisene i strømmarkedet er å tiltrekke kunder med en attraktiv lavpris, som ofte kan virke for god til å være sann. Avtaler tilbys gjerne med et "negativt påslag" eller "null kroner i fastbeløp". Etter en viss periode overføres kundene til en mer kostbar prisplan, noe som i praksis betaler for den innledende "gaven" ved å bli kunde. Hvis et tilbud virker for godt til å være sant, er det ofte grunn til å være på vakt. Det er ikke uvanlig at leverandører stiller krav med liten skrift i avtalen, og hvis disse kravene ikke oppfylles, kan kunden bli overført til en dyrere avtale uten forvarsel. Det er viktig å være oppmerksom og følge nøye med for å unngå å ende opp på en kostbar prisplan uten å vite det. Hvis du velger et lokketilbud, må du holde deg informert, eller så kan du vurdere et trygt og rimelig alternativ der du ikke trenger å bekymre deg for å bli lurt.

Spotprisen er den gjeldende markedsprisen for strøm, som fastsettes på Nordpool strømbørs, og det er denne prisen alle strømleverandører har som innkjøpspris på strøm. I tillegg til spotprisen legger strømleverandørene på et påslag (fortjeneste) for å dekke egne kostnader, dette påslaget varierer betydelig, hos enkelte kan påslaget være opptil 15 øre/kWh.
Det finnes selskaper i Norge som har oppimot 30 forskjellige spotpris avtaler i sitt assortement der kundene sorteres/kategoriseres for eksempel etter bevissthet på pris. Du som kunde skal gjerne flyttes på en dyrere og dyrere avtale over tid. Har du stilt deg slik? - bør du følge med i timen, alternativt kan du velge selskap som er ærlig og transparent.

En fastprisavtale for strøm tilbyr en bestemt pris per kWh, ofte for et år av gangen. Dette gir forutsigbarhet i forhold til strømprisen, selv om strømregningen fortsatt vil variere basert på forbruket. Det er imidlertid viktig å merke seg et par ting ved slike avtaler. For det første er det vanligvis en bindingstid knyttet til avtalen, noe som betyr at du må betale en avgift dersom du ønsker å avslutte avtalen før tiden. For det andre vil gjennomsnittsprisen per kWh gjennom året normalt være høyere enn med en spotprisavtale. Fastprisavtaler kan i mange tilfeller betraktes som en kostbar forsikring mot plutselige store svingninger i spotprisen, selv om det er sjelden at spotprisen faktisk overstiger den fastsatte prisen kunden betaler. Hvis du vurderer en fastprisavtale, bør du inngå avtalen når spotprisen er lav, og ikke når den er høy. Hvis ikke, risikerer du å betale en høy pris over lengre tid når spotprisen eventuelt stabiliserer seg.

En forvaltningsavtale er en avtale hvor ditt estimert årlig strømforbruk puttes i en portefølje sammen med mange andre kunder. Strømselskapet inngår sikringer på fastpris markedet Nasdaq, og trader prisen. Det finnes noen få aktører som er ærlige og kan faktisk til tider trade en god strømpris, men det finnes også flere useriøse aktører som bruker denne avtaleform til å binde kunde i en viss periode og ta betalt en pris per kWh som er langt høyere enn den faktiske spotprisen. Denne avtaleform er mest utbredt på bedriftsmarkedet. En forvaltningsavtale viser seg å være sjeldent gunstig for privatkunder.

Disse produktene markedsføres med løftet om mindre pris variasjoner, slik at kundene ikke raskt påvirkes av plutselige endringer i spotprisen. Imidlertid innebærer dette at strømleverandøren selv bestemmer prisen, og justerer den raskere når spotprisen stiger, men mer tregt når den synker. Resultatet er at kunden ofte betaler vesentlig mer for strøm enn nødvendig, noe som øker strømselskapets fortjeneste betydelig. Vi råder kundene til å unngå denne typen produkter, eller i det minste sette seg nøye inn i vilkårene før de inngår en avtale. Det var store avisoppslag om strømselskaper som solgte strøm oppimot 600-800 øre/kWh i høst/vinter 2022 i denne avtaleform, der den faktiske spotprisen var på rundt 140-350 øre/kWh.

Vi tilbyr kun én strømavtale til alle kundene! Registrer deg i dag, og last ned appen for å ha full oversikt.

I vår app kan du se strømprisen live! Bruk mest strøm når prisen er lavest.